• Актуально

    25 березня 2017 р.

    Чи змінить Ланчин назву


    Чи змінить Ланчин назву?
    Невже це правда?
    Точка погляду.
    У Вікіпедії зазначається, що назва походить (1067) від слова Ланка – дочка угорського короля  Бели І. У ланчинській міській бібліотеці для дітей записано про першу письмову згадку, що згадується Ланчин у Галицько-Волинському літописі в 1241 році.
    У 2011 році в Ланчині було770 річчя святкування першої письмової згадки. Та чи дійсно це перша письмова згадка  і назва походить від слова Ланка. Нагадаю Вікіпедія – вільний запис. І цікаво звідки посилання на 1241рік.
    Ось посилання до Галицько – Волинського літопису. Чи є це посилання твердженням, чи підставою для першої письмової згадки, чи може це визнання тай пояснення  походження назви від слова Ланка. Шукайте.
    Дати письмових згадок сіл делятинщини можна знайти за посилання Історія Делятинщини Клапчук В. М. ЧАСИ ПОЛЬСЬКОГО ПАНУВАННЯ (до 1648 року)
    Я знайшов у Галицько - Волинському літописі про коломийську сіль ( А коломийську сіль залишіть для мене» 180. І він, [Доброслав], сказав: «Нехай буде так»...І Доброслав сказав: «Я дав їм обом Коломию». Яків тоді сказав йому: | «Як ти можеш без княжого повеління оддати її сим обом, коли великі князі держать сю Коломию, щоб роздавати [сіль] оружникам? ) це вкінці 1240 року (у перекладі Коструби це 1241рік), а в 1245 згадується король Бела і його дочка, також згадується у 1250 (Звідти ж, [із города Холма], Данило вирушив, узявши сина свого Льва і митрополита. i пішов він до короля [Бели] в [город] Ізволин, і взяв дочку його [Констанцію] синові своєму за жону. )

    А тепер про сіль.  Адже сіль добували не лише в Ланчині. І якщо там була солеварня, то мали б говорити, що солеварня Ланчина, чи земля Ланчина, тобто жіночого роду. Чому Ланчин? Чому він? Навколишні села Красна, Саджавка, Кубаївка і лише Добротів – він бо град(місто). А може там був завод чи замок? Тоді Ланчин завод, Ланчин замок чи просто Ланчин – підходить. Але таких даних не має.
    Попробуємо до цього підійти з іншого боку, з недалекого минулого, з довоєнного часу, з дитинства наших дідів і прадідів. Чомусь наші діди – прадіди з навколишніх сіл: Красна, Добротів і Саджавка не любили жителів Ланчина і склалося так генетично, що не люблять і сьогодні. Якщо побиралися молодята, то на запитання звідки парубок чи звідки дівка відповідали: краснецький, краснецька, добротівський, добротівська, сажовецький, сажовецька і дуже цікаво – ланцюга. Що це за слово? Якого воно роду, що підходить і до хлопець ланцюга, і до дівчина ланцюга. Виходить  жіночого роду – вона, а може середнього – воно (наприклад: лоша, курча, ведмежа, ланцюга(дитинча Ланца чи іншого)? А тепер друга цікавинка ніде в навколишніх селах і напевно ніде в Україні не говорять за чоловіка «воно» крім Ланчина. Там це збереглося до цього часу, а в навколишніх селах ходять анекдоти про «ланчинське воно». Чи можна це пояснити? Ніхто напевно не досліджував і не вникав.
    Так чому ж не люблять навколишні села жителів Ланчина? Почнемо з того, кого люди взагалі не люблять. Це напевно москалів, жидів  і поляків. Якщо припустити, що слово «жид» і «воно» синоніми, а слово «воно» євреї часто вживають і ще таку інформацію, що в 1910 році в Ланчині було 800 євреїв, то стає все на своє місце.
    В Ланчині були солеварні, якими володіли євреї, і  також проживала їх велика кількість. Жителі навколишніх сіл їх не любили. Причини пояснювати не треба. Вживання євреями слова «воно» для чоловічого роду, яке збереглося до цього часу, добавити єврейські фамілії такі, як Ланці; Ланц; Ланьцутскій  (хіба не звучить ланчитський-ланчинський); Анна Lanczin…також їхні поселення: Ланівці (засноване 1441, населення 8684 станом на 2004 рік; встановлено памятний знак розстріляним 3587 євреям у роки другої світової війни) ... Якщо прочитати легенду у вікіпедії похожа історія тільки там Лана-хлопець. Як бачимо чийсь син, дочка, весілля і що на їхню честь названі поселення? Напевно ні.
     
    Отже все вказує на те, що назва і заснування Ланчина пов’язане з євреями, які оселилися пізніше від існуючого уже Добрилова.


    Немає коментарів:

    Дописати коментар